top of page

Το 2014 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές και ιδιαίτερα στο φορολογικό τομέα. Ο ΗΑΤΤΑ έκανε σειρά παρεμβάσεων με σειρά υπομνημάτων και συναντήσεων με το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

 

 

Νέο Φορολογικό Σύστημα

Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την αλλαγή του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος. Οι λεγόμενοι «φορολογικοί νόμοι» που έχουν ψηφισθεί, έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Έτσι τα επί μέρους αιτήματα μας δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Χαμηλός Συντελεστής Φ.Π.Α.

 

Θέση του κλάδου ήταν και είναι η επέκταση της μείωσης του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. (6,5%) σε όλες τις υπηρεσίες του τουρισμού και όχι μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, ο ΦΠΑ προστίθεται στο κόστος της υπηρεσίας.

Προκειμένου να διαφυλαχτεί η ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να ισχύει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ τόσο για τις μεμονωμένες τουριστικές υπηρεσίες όσο για όλες τις υπηρεσίες που συνθέτουν το τουριστικό πακέτο (μεταφορά, διαμονή, εστίαση, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες). Το ξενοδοχειακό προϊόν (περιλαμβανομένης ή μη της εστίασης) δεν αποτελεί από μόνο του τουριστικό πακέτο, όπως άλλωστε ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η χώρα μας στηρίζει την ανάκαμψή της στην καλή πορεία του τουρισμού. 

 

Κ.Φ.Δ. Ν.4174/2014

 

Επιτακτική είναι η ανάγκη απλοποίησης της υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών) από επιχειρήσεις του κλάδου μας, δεδομένου ότι, είναι δύσκολη έως αδύνατη η διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με το ΦΠΑ

Αφορολόγητο πετρέλαιο στα σύνορα

 

Στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων (βάση της υπ. Αριθμ. Δ19Γ 5042565 ΕΞ 2010 απόφασης που δόθηκε στα ΚΑΕ) λειτουργεί πρατήριο καυσίμων το οποίο παρέχει αφορολόγητο πετρέλαιο μόνο στα Τουρκικά Τουριστικά Λεωφορεία που εξέρχονται από την Ελλάδα.

Παράλληλα στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας λειτουργεί και άλλο πρατήριο το οποίο χορηγεί αφορολόγητο πετρέλαιο επίσης μόνο στα Τουρκικά Λεωφορεία. Τα ελληνικά Τουριστικά Λεωφορεία (όπως προφανώς και άλλες κατηγορίες οχημάτων) δεν έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα.

Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των Ελληνικών Τ.Λ. έρχεται αν προστεθεί και ένα ακόμα:

Ενώ βάσει του άρθρου 3 της υπ αριθμ Δ18Α5017/58/ΕΞ 2010 (ΦΕΚ 610/10-5-2010) απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών η μέγιστη ποσότητα των καυσίμων για την οποία παρέχεται φοροαπαλλαγή έχει ορισθεί στα 200 λίτρα, όλα τα ξένα και ιδιαίτερα τα Τουρκικά Τουριστικά Λεωφορεία. γεμίζουν τα ρεζερβουάρ (τα οποία πολλές φορές είναι διπλά) δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Θύματα αυτής της άνισης μεταχείρισης δεν είναι μόνο τα ελληνικά Τουριστικά Λεωφορεία που εκτελούν τακτικές μεταφορές επιβατών αλλά και τα ελληνικά Τουριστικά Λεωφορεία τα όποια πραγματοποιούν έκτακτες μεταφορές επιβατών δεδομένου ότι τα, αντίστοιχα, ξένα πραγματοποιούν αντίστροφα τις μεταφορές με πολύ χαμηλό κόστος.

 

Μηχανισμός πάταξης παράνομων δραστηριοτήτων με εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 Ν. 3522/2006 στα τουριστικά γραφεία

 

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3522/2006, «αμοιβές σε χρήμα ή σε είδος δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, όταν η παροχή ή η λήψη αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα, ακόμα και αν η καταβολή αυτών πραγματοποιείται στο εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι στον κλάδο μας υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αντιποιούνται το επάγγελμα του τουριστικού γραφείου, χωρίς να διαθέτουν τις σχετικές άδειες και χωρίς να έχουν καταβάλει τις ανάλογες εγγυήσεις, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στους καταναλωτές.

Ζητάμε να εκδοθεί Εγκύκλιος από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία να δίνονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3522/2006 ειδικά όσον αφορά τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.

Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.

 

Η Ελλάδα δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λανθασμένη εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α στον κλάδο μας.

 

bottom of page