top of page

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τουριστικά Λεωφορεία

Μεταβολές στη Νομοθεσία

Η νομοθεσία για τα τουριστικά λεωφορεία υπέστη ορισμένες αλλαγές τη χρονιά που πέρασε, όχι πάντοτε στο πνεύμα της ανάπτυξης και της ματιάς προς το μέλλον που επεδίωξε να εμπνεύσει ο ΗΑΤΤΑ, απηχώντας τις απόψεις και τη γνώση του κλάδου για τα σχετικά θέματα.

Συγκεκριμένα:

  • Σε κυκλοφορία τίθενται, πλέον, καινούρια και μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης [ως τώρα -με νέα άδεια- μπορούσαν να τεθούν σε κυκλοφορία μόνο «καινούρια» οχήματα].

Τα μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία πρέπει να είναι προέλευσης εσωτερικού ή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και να εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών ρύπων EURO V ή 5 ή μεταγενέστερη.

  • Το μεταφορικό έργο της παρ. 1 του Ν. 711/1977 διενεργείται και από Τουριστικά Λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.). 

Στην περίπτωση οργανωμένων ταξιδιών ή σχολικών εκδρομών, το έργο αυτό διενεργείται από ΔΧ Τουριστικά Λεωφορεία για λογαριασμό τουριστικού γραφείου.

  • Όταν αυτό το μεταφορικό έργο διενεργείται για λογαριασμό τουριστικού γραφείου από Τ.Ε.Ο.Μ., συνάπτεται ειδική έγγραφη σύμβαση είτε για μεμονωμένη μεταφορά ή μεταφορές είτε για μακροχρόνια συνεργασία.

Επιπλέον, ισχύουν νέες ρυθμίσεις όσον αφορά το δικαίωμα αντικατάστασης του ειδικού τουριστικού λεωφορείου δημόσιας χρήσης.

Βλ. περισσότερα σχετικά στο site του ΗΑΤΤΑ.

 

 

Επιβατικά ΙΧ Αυτοκίνητα (Mini Buses, 4x4)

Παρ’ όλο που ακόμη δεν έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειες του ΗΑΤΤΑ να αλλάξει η διάταξη της Υποπαραγράφου Η.2. του Άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 για την εκμίσθωση με οδηγό Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων, όσον αφορά τα τουριστικά γραφεία, ώστε να καταστεί πραγματικά λειτουργική γι’ αυτά και να τους επιτρέπει να εκτελούν το έργο που τους έχει ανατεθεί από τον Ν. 393/1976, όπως ισχύει, εντούτοις αυτή τη χρονιά επήλθαν ορισμένες ευπρόσδεκτες αλλαγές στη συγκεκριμένη νομοθεσία, στις οποίες επίσης συνέβαλαν οι σχετικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου μας.

  • Η ελάχιστη διάρκεια της υποχρεωτικής σύμβασης προκράτησης μειώθηκε σε έξι (6) ώρες, από δώδεκα (12) που ήταν αρχικά.

  • Καταργήθηκε η υποχρέωση τα συγκεκριμένα οχήματα να είναι κυβισμού άνω των 1.500 κ.εκ.

  • Επιτράπηκε η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών όλων των τουριστικών καταλυμάτων [αντί μόνο των «κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων», που ήταν πριν] με ΕΙΧ οχήματα, είτε ιδιοκτησίας των καταλυμάτων είτε κατόπιν χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας συνεχίζονται.

 

 

Επιδότηση Τουριστικών Λεωφορείων

Ζητάμε από τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν τη στοιχειώδη απαιτούμενη μέριμνα ώστε:

  • Να υιοθετηθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης Τουριστικών Λεωφορείων.

Υπενθυμίζουμε ότι, τα ΚΤΕΛ ήδη με νομοθετική ρύθμιση θα λάβουν επί πρόσθετα 45 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (βλ Ν. 4070/2012)

Τα Τουριστικά Λεωφορεία βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση δεδομένου ότι και το έργο τους είναι εποχικό.

 

  • Να υιοθετηθεί, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημιουργίας κινήτρων διευκόλυνσης για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, τη δημιουργία υποδομών (αγορά οικοπέδων, έκδοση αδειών για δημιουργία επιβατικών σταθμών και υποδομών στάθμευσης και φύλαξης καθώς και για την ανέγερση τους και την προμήθεια εξοπλισμού τους, δημιουργία προμηθευτικών συνεταιρισμών, δημιουργία και εγκατάσταση λογισμικού, ανάπτυξη εταιρικής εικόνας κλπ) καθώς και τη δημιουργία «clusters» .

 

Open Buses / Λεωφορεία ανοιχτού τύπου

Τα τελευταία χρόνια εμπλουτίστηκε, επιτέλους, το τουριστικό μας προϊόν με τα λεωφορεία ανοιχτού τύπου – open buses. Σε άλλα τουριστικά κράτη λειτουργούν εδώ και χρόνια. Τα open buses προσφέρουν στους τουρίστες σημαντικές υπηρεσίες περιήγησης σε χώρους τουριστικούς, πολιτιστικούς και άλλου ενδιαφέροντος.

Παρόλο που το τουριστικό αυτό προϊόν θα έπρεπε να έχει την απόλυτη υποστήριξη της πολιτείας, αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς αρκετά προβλήματα είτε από άλλες κατηγορίες μεταφορέων που θεωρούν ότι τους ανταγωνίζονται, είτε από αυτοδιοικήσεις που δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη που παρέχουν στον ελληνικό τουρισμό, είτε από την ίδια την πολιτεία με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις που λαμβάνει.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΗΑΤΤΑ έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου να εξομαλυνθούν οι όποιες διαφορές, συνήθως με θετικά αποτελέσματα.

 

Διεθνείς Τακτικές Λεωφορειακές Γραμμές

Με αιτιολογία τη διαδικασία ανεύρεσης σταθμού στέγασης των τουριστικών λεωφορείων που εκτελούν διεθνής τουριστικές λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. παρατάθηκε η ισχύ των υπαρχουσών αδειών έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 και των γραμμών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έως την 31η Ιανουαρίου 2016.

 

Προτάσεις ΗΑΤΤΑ:

Ι. ΔΤΛΓ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

  • Διατήρηση των προυπαρχουσών γραμμών (προ του ν.4070/2012)

    • Αθήνα – Κωνσταντινούπολη

    • Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη

    • Ξάνθη - Προύσα

  • Πρόβλεψη για δημιουργία νέων γραμμών, με απλή διαδικασία, εφόσον υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ενδιαφερομένων

 

ΙΙ. ΔΤΛΓ μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας

  • Επαναφορά της ρύθμισης περί διατήρηση υποχρέωσης της σχέσης 1:1 που διέπει την συνεργασία των εκάστοτε μεταφορικών επιχειρήσεων αλλά και τη διενέργεια ισάριθμων δρομολογίων από αυτούς η οποία δεν υφίσταται πλέον συμφώνα με το ν.4313/2014

 

ΙΙΙ. Λοιποί Όροι

  • Περιορισμός για ένα και μόνο τρίμηνο λειτουργίας γραμμής χωρίς την αντιστοιχία  50-50 σε έκτακτες περιπτώσεις.

  • Κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση στα σύνορα των δύο χωρών των λεωφορείων Δ.Χ. που εκτελούν τακτική μεταφορά (λόγω της ανάγκης συνέπειας των δρομολογίων)

  • Δυνατότητα μεταφοράς ασυνόδευτων φακέλων και μικρών δεμάτων (συνοδευόμενα από τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά)

  • Να αντιμετωπιστούν οριστικά το πρόβλημα που δημιουργείται κατά καιρούς στο Τουρκικό Τελωνείο, με μέριμνα του Υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν «αναγνωρίζει» την Τουρκική άδεια του Ελληνικού Λεωφορείου και δείχνει ότι δεν είναι σε ισχύ. 

  • Καθορισμός αρμοδίων των δυο πλευρών για άμεση επίλυση εκτάκτων προβλημάτων στα σύνορα

  • Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι σε Δ.Χ. λεωφορεία επιβαίνει επιβάτης με πλαστά ή ελλειπή στοιχεία να κρατείται ο επιβάτης. Να μην γίνεται κατάσχεση του οχήματος και σύλληψη οδηγού από τις ελεγκτικές αρχές. Οι μεταφορείς δεν έχουν δικαίωμα / δικαιοδοσία, ελέγχου στοιχείων, ούτε τις απαραίτητες γνώσεις και υποδομές.

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο στο Τουρκικό έδαφος για τους Έλληνες μεταφορείς που εκτελούν τακτική οδική μεταφορά επιβατών (διαφορετικά να σταματήσει η χορήγηση στο Ελληνικό έδαφος για τους Τούρκους μεταφορείς)

Με την ευκαιρία των συνάντησεων, υπενθυμίσαμε στους αρμόδιους ότι σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, τα 9θέσια οχήματα είναι ιδιωτικής χρήσης. (Οι Ελληνικές άδειες αναφέρουν τον αριθμό 9 και όχι  8+1 και πρέπει να γίνει η απαραίτητη τροποποίηση). Οι Τουρκικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να διέλθουν και ζητούν άδεια Interbus. Η Interbus όμως αφορά μόνο τα Δ.Χ. λεωφορεία και όχι τα Ι.Χ όπως τα παραπάνω.

 

Λοιπά Σοβαρά θέματα Διεθνών Γραμμών που υπογραμμίσαμε στο αρμόδιο Υπουργείο που θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων και άμεσων αποφάσεων

 

  • Παράνομα εκδοτήρια εισιτηρίων που λειτουργούν χωρίς άδεια και υποκλέπτουν το έργο των τουριστικών γραφείων.

 

  • Έκδοση μη νόμιμων εισιτηρίων από τα πιο πάνω εκδοτήρια, γεγονός που οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή, αλλά και φοροδιαφυγή.

 

  • Θεσμοθέτηση ελάχιστης τιμής εισιτηρίου, ώστε να καταστούν οι γραμμές βιώσιμες.

 

  • Εντατικοποίηση ελέγχων στα σύνορα για διασταύρωση εισιτηρίων και συσχέτισή τους με τους τιμοκαταλόγους που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.

  • Έλεγχος της νομιμότητας των ξένων εταιριών που ασκούν μεταφορικό έργο και ιδιαίτερα όσον αφορά την εμπλοκή των Ελλήνων εταίρων και την ύπαρξη αδειών οδικών μεταφορέων.

 

  • Παράνομα Αλβανικά TAXI και ΙΧ, τα οποία κάνουν άγρα πελατείας και εν τέλει διακινούν παρανόμως μεγάλο αριθμό επιβατών ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

  • Κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση στα σύνορα των λεωφορείων που εκτελούν τακτική μεταφορά.

 

  • Πάταξη του λαθρεμπορίου πάσης φύσεως που γίνεται μέσω των ασυνόδευτων δεμάτων, καθώς και της φοροδιαφυγής που προκύπτει από την έκδοση παραστατικών που αφορούν τη μεταφορά τους

 

  • Terminals & χώροι στάθμευσης.  Δεν εφαρμόζεται ο Ν. 4070/2012 από τις αλλοδαπές εταιρείες γενικότερα όσον αφορά τους χώρους επιβίβασης-αποβίβασης, στάσης και στάθμευσης. Ενδεικτικά σημειώνεται, ότι στην Αθήνα επιβιβάζουν στην οδό Δεληγιάννη και Καραϊσκάκη και στη Θεσσαλονίκη Μοναστηρίου, Γιαννιτσών και έναντι των Δικαστηρίων.

 

  • Έλεγχος και διοικητικές κυρώσεις και επέκτασή τους στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

 

  • Κατάσχεση οχημάτων και σύλληψη οδηγών από ελεγκτικές αρχές για μεταφορά επιβατών με πλαστά στοιχεία. (οι μεταφορείς δεν έχουν δικαιοδοσία, γνώσεις και υποδομή ελέγχου στοιχείων)

bottom of page