top of page

Κρουαζιέρα

H σημασία και η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, είναι γνωστή. 

Η κρουαζιέρα είναι μία ολοκληρωμένη και σύνθετη δραστηριότητα. Είναι ένας ολόκληρος τομέας που επηρεάζει και επηρεάζεται από διάφορους τομείς και δραστηριότητες.

Ο ΗΑΤΤΑ και η FEDHATTA πέτυχαν το 2015 να ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου μας για Σύσταση Συντονιστικού Οργάνου για την Κρουαζιέρα και συμμετέχουν ενεργά  στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας.

 

 

Επίσκεψη σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία

Ο ΗΑΤΤΑ παρεμβαίνει, όταν ζητείται από τα Μέλη του, για το άνοιγμα εκτός ωραρίου, αρχαιολογικών χώρων τόσο για επίσκεψη από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων όσο και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους.

Είμαστε σε αναμονή της προβλεπόμενης ΚΥΑ η οποία θα καθορίζει το ποσό αμοιβής των αρχαιοφυλάκων και ουσιαστικά θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Αεροπορικά Θέματα

Τόσο ο ΗΑΤΤΑ όσο και η FEDHATTA κινητοποιήθηκαν άμεσα γα τη διευθέτηση όλων των σοβαρότατων θεμάτων που προέκυψαν από την θέση σε αργία των τραπεζών (capital controls).  Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.  

Ο Σύνδεσμος συμμετέχει στην Επιτροπή Αεροπορικών Θεμάτων της ECTAΑ, συμμετέχει στις συνεδριάσεις της και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις του τομέα.

Τα κυριότερα θέματα που ασχολήθηκε η Επιτροπή Αεροπορικών Θεμάτων ήταν:

  • Νέα Εμπορική Στρατηγική της Lufthansa

  • H δικαστική διαδικασία που κινήθηκε εξαιτίας της πτώχευσης της Malev.

  • Νομοθεσία για τα δικαιώματα  των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς

  • Οδηγία για το Passenger Name Record (PNR)

  • NDC (New Distribution Capability)

Πιο αναλυτικά:

  • Νέα Εμπορική Στρατηγική της Lufthansa

Η Lufthansa ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου 2015 τη νέα εμπορική στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία -αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2015- όλες οι αεροπορικές εταιρείες του LH Group εισήγαγαν μία νέα επιβάρυνση ύψους 16 ευρώ σε κάθε εισιτήριό τους που εκδίδεται από τα τουριστικά γραφεία μέσω των GDS. Η επιβάρυνση αυτή δεν υπάρχει όταν η αγορά του εισιτηρίου γίνεται από την ίδια την ιστοσελίδα του LH Group.

Η ECTAA, το κεντρικό όργανο των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων, θεωρώντας ότι η μονομερής αυτή ενέργεια από πλευράς της Lufthansa στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν με διαφάνεια και αμεροληψία την πηγή από την οποία θα προμηθεύονται τα εισιτήριά τους, και έτσι να βρίσκουν τους πλέον συμφέροντες ναύλους (αφού στη σελίδα του LH Group η διαφάνεια των ναύλων και η σύγκριση είναι πιο δύσκολη), προσέφυγε με καταγγελία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε έρευνα από την πλευρά της Επιτροπής, όσον αφορά τόσο τις σχέσεις μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, τουριστικών γραφείων και GDS όσο και το εάν τα ίδια τα τουριστικά γραφεία, στα διάφορα κράτη μέλη, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα LH-Agent.com ή όχι, κάτι που -στην αρχή τουλάχιστον- δεν συνέβαινε παρά σε περιορισμένες περιπτώσεις, λόγω τεχνικών και λειτουργικών προβλημάτων της πλατφόρμας.

Πρόσφατα, η Lufthansa ενημέρωσε με δελτίο τύπου για το γεγονός ότι διαρκώς περισσότεροι μεγάλοι tour operators και consolidators συνδέονται απευθείας με την πλατφόρμα του Ομίλου της ή αναζητούν από κοινού με αυτήν εναλλακτικές λύσεις.

Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Πτώχευση της Malev Hungarian Airlines – Κίνηση δικαστικής διαδικασίας

Όπως είναι γνωστό, η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Malev ανέστειλε τη λειτουργία της και κήρυξε πτώχευση τον Φεβρουάριο του 2012. Η ΙΑΤΑ ζήτησε τότε από τα διαπιστευμένα (accredited) τουριστικά γραφεία να εμβάσουν τα ποσά από τις τελευταίες πωλήσεις εισιτηρίων της Malev στο BSP και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον εκκαθαριστή της αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στα γραφεία.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2012 μεταξύ της IATA και του εκκαθαριστή της Malev, όμως λίγο μετά την υπογραφή ο εκκαθαριστής αποσύρθηκε από τη συμφωνία επικαλούμενος νομικούς περιορισμούς.

Από το τέλος του 2012 δεν υπήρξαν νεότερες εξελίξεις, ενώ η ΙΑΤΑ παρακρατά μια κατάθεση περίπου 15 εκατ. δολαρίων, που προέρχεται από μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια της Malev και τα οποία θα πρέπει να αποδοθούν στα τουριστικά γραφεία. 

Με πρωτοβουλία της ECTAA ξεκίνησε το 2015 δικαστική διαδικασία κατά της ΙΑΤΑ ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων, με την οποία συνδέθηκαν τα ενδιαφερόμενα τουριστικά γραφεία και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν τεκμηριωμένη απαίτηση κατά της ΙΑΤΑ όσον αφορά μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια της Malev.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή 33 τουριστικά γραφεία, με μία συνολική απαίτηση που υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.

Η πρώτη εισαγωγική ακρόαση πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2016 στο δικαστήριο του Άμστερνταμ και ήταν διαχειριστικής φύσης. Η επόμενη ακρόαση θα λάβει χώρα πιθανότατα τον Ιούνιο του 2016.

bottom of page